Mambocino Teknikler

Teknikler

FRENCH PRESS

Malzemeler:

22g çekirdek kahve/ 360ml 95 derece sıcak su / terazi / french press / değirmen / su ısıtıcısı / kronometre / tahta kaşık

1. 22g çekirdek kahveyi en kalın şekilde öğütün

2. French pressin tüm parçalarını sıcak su ile yıkayın

3. Öğütülmüş olan kahveyi french presse dökün ve kahve yatağını düzleştirin

4. Terazinin üzerine yerleştirin

5. kronometreyi başlatın ve kahve yatağını tamamen ıslatacak şekilde 50gr 95 derecede olan sıcak suyu kahve üzerine dökün

6. 20sn bekleyin ve geriye kalan 310gr suyu ekleyin

7. 5 kere tahta kaşık ile karıştırın

8. Kapağı süzgeç su seviyesinin 2cm altına inecek şekilde kapatın

9. Timer 4.30 dakikayı gösterince süzgeci yavaş bir şekilde bastırın

10. Isıtılmış fincanda hemen servis edin

HARIO

Malzemeler:

18g çekirdek kahve / 290ml 94 derece sıcak su / terazi / harıo / server / filtre kağıdı / değirmen / su ısıtıcısı / kronometre

1. 18g çekirdek kahveyi kalın tuz tanesi büyüklüğünde öğütün

2. Hario’yu serverın üzerine filtre kağıdı ile birlikte yerleştirin

3. Bol sıcak su ile filtreyi ve ekipmanları ıslatın. Atık suyu dökün

4. Terazinin üzerine ekipmanları yerleştirin.

5. Öğütülmüş olan kahveyi kağıda dikkatlice dökün. Harionun kenarlarına yavaşça vurarak kahve yatağını düzleştirin.

6. kronometreyi başlatın ve 40g 94 derecede olan sıcak suyu dairesel hareketler ile tüm kahve yüzeyini ıslatacak şekilde dökün

7. 35sn bekledikten sonra kağıda çok yaklaşmadan yüzeydeki koyu lekeleri giderinceye kadar dairesel hareketler ile kalan suyu dökmeye başlayın. Lekeleri giderince orta noktadan suyu dökmeye devam edin. Su dökme işlemi 1.45 dakikada bitmeli ve su kahve yatağının en fazla 1.5-2cm üzerine kadar çıkmalı.

8. Hario’yu iki elinizle kavrayıp sertçe 1 kez servera vurun.

9. Tüm demleme işlemi 2.30-3.00 dakika arasında sürmelidir. /p>

10. Isıtılmış fincanda hemen servis edin.

CHEMEX

Malzemeler:

22g çekirdek kahve / 300ml 95 derece sıcak su / terazi / chemex / filtre kağıdı / değirmen / su ısıtıcısı / kronometre

1. 22g çekirdek kahveyi kalın kum tanesi büyüklüğünde öğütün

2. Chemex’in üzerine filtre kağıdını 3 katlı bölümü ağıza denk gelecek şekilde yerleştirin

3. Bol sıcak su ile filtreyi yıkayın (atık suyu boşaltırken filtrenin yerinden oynamamasına dikkat edin

4. Öğütülmüş olan kahveyi filtreye dikkatlice dökün ve chemex’in kenarına yavaşça vurarak kahve yatağını düzleştirin.

5. Chemex’i terazinin üzerine yerleştirin.

6. Timer’ı başlatın ve 50g 95 derece suyu dairesel hareketler ile tüm kahve yüzeyi ıslanacak şekilde dökün

7. 35sn bekledikten sonra kağıda çok yaklaşmadan yüzeydeki koyu lekeleri giderinceye kadar dairesel hareketler ile kalan suyu dökmeye başlayın.Lekeleri giderince orta noktadan suyu dökmeye devam edin. Su dökme işlemi 1.45 dakikada bitmelidir

8. Tüm demleme işlemi 3.00 dakika civarlarında bitmelidir

9. Isıtılmış fincanda hemen servis edin

FILTRE KAHVE

Malzemeler:

40g çekirdek kahve / 680ml su / terazi / filtre kahve makinesi / filtre kağıdı / değirmen / kronometre

1. 40gr kahveyi kum tanesi büyüklüğünde öğütün

2. Termos yada cam hazneyi sıcak su ile yıkayarak ısıtın

3. Filtre kağıdını hazneye yerleştirip bol sıcak su ile yıkayın. Atık suyu boşaltın.

4. Öğütülmüş kahveyi filtrenin üzerine dikkatlice dökün ve kenarlardan yavaşça vurarak kahve yüzeyini düzleştirin

5. Su haznesine 680ml su arıtılmış veya içme suyu koyun

6. Makineyi çalıştırın ve su akmaya başladığı anda kronometrenizi başlatın

7. Demleme bittiğinde zamanı durdurun. Demlenme süresi 4.30-6.00 dakika aralığında olmalıdır

8. Cam hazneli bir makineniz varsa demlemiş kahveyi mutlaka bir termosa alın. Maksimum 45 dakika içerisinde demlenmiş olan kahvenizi tüketin.

AEROPRESS

Malzemeler:

18g çekirdek kahve / 225ml 94 derece sıcak su / terazi / kronometre / aeropress / filtre / değirmen / su ısıtıcısı

1. 18g çekirdek kahveyi filtre kahve ayarından biraz daha ince olacak şekilde öğütün

2. Aeropress’i, filtre kağıdını ve fincanı sıcak sudan geçirip ısınmasını sağlayın

3. Terazinin üzerine fincanı ve aeropressi yerleştirin

4. Aeropress’in hunisi yardımı ile öğütülmüş kahveyi filtrenin üzerine dökün ve yanlardan yavaşça vurarak kahve yüzeyini düzleştirin

5. Kronometreyi başlatın ve 30g 94 derece sıcak suyu kahvenin üzerine dökün

6. 20sn ile birlikte kalan 195g suyu kahvenin üzerine ekleyin

7. Aeropress’in kaşığı ile 3 kere karıştırın ve üst hazneyi fazla bastırmadan üzerini kapatacak şekilde yerleştirin

8. İkinci dakikada hazneyi kaldırıp son 2 kere karıştırıp hazneyi tekrar yerleştirin

9. Terazinin üzerinden alın ve aşağı doğru her tarafa eşit baskı uygulayarak bastırın

10. Dilerseniz sıcak su veya süt ekleyerek tercih edebilirsiniz

TÜRK KAHVESİ

Malzemeler:

8g çekirdek kahve / 70 g 60 derece sıcak su / terazi / kronometre / cezve / ahşap kaşık / ısı kaynağı /

1. 8g çekirdek kahveyi en ince derecede öğütün

2. Öğütülmüş kahveyi cezvenin içine boşaltın

3. Üzerine 70g 60 derece sıcaklığındaki suyu ekleyin

4. Tahta kaşık yardımı ile kahve topakları kalmayacak şekilde karıştırın

5. Cezveyi orta derecedeki ısı kaynağına yerleştirin ve demlemeye bırakın

6. Hafif hareketlenme başladığında ısı ayarını hafifçe kısın

7. Kahve köpüğü yukarı doğru kabardığında ısı kapatılmalıdır

8. Demlenme süresi 2.00-2.30 dakika arasında olmalıdır

9. 45 derecelik açı ile fincana dökün

10. Telvenin dibe çökmesi ve ideal sıcaklığa ulaşması için 2.30 dakika bekleyin sonra keyfini çıkarın